Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Un afisaj care este pe duca sau este spart nu inseamna ca laptop-ul este prespapier. Pentru majoritatea laptop-urilor, o inlocuire a ecranului necesita 250-350 RON si cel mult o ora din timpul tau. Daca esti o persoana care face lucrurile de unul singur, inlocuirea unui ecran de laptop stricat este o modalitate foarte buna de a economisi bani, deoarece cele mai multe magazine de reparatii de calculatoare vor cere de la 30-150 RON pentru acest lucru.

Aici sunt instructiuni pas cu pas despre cum sa-ti inlocuieste LCD-ul de la laptop. 

Inainte de a inlocui un ecran de laptop

Inainte de a face ceva, verifica si inspecteaza peste tot laptop-ul pentru a te asigura ca ecranul are intr-adevar nevoie de inlocuire. In cazul in care placa grafica de pe placa de baza este defecta, de exemplu, s-ar putea sa  pierzi timp si efort pentru inlocuirea unui ecran perfect. In plus, in cazul în care laptopul a fost scapat din greseala recent sau a suferit un altfel de impact fizic, probabil ca trebuie sa il verifici sa nu aiba si alte defectiuni.

Pentru a fi sigur ca placa grafica este functionala, poti conecta un monitor de birou sau un TV la laptop, deoarece cele mai multe au un monitor standard VGA albastru si / sau o iesire HDMI. Daca imaginea arata bine pe un monitor extern, placa grafica este probabil buna, iar de vina este ecranul. Daca nu ai nicio imagine, tine minte ca unele laptop-uri necesita sa apesi anumite taste functionale de pe laptop pentru a activa iesirea la un monitor extern. Daca faci asta si tot nu ai imagine video, atunci placa grafica si / sau placa de baza este probabil stricata, si nu ecranul.

 Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Conectarea laptop-ului la un televizor sau monitor extern te poate ajuta să confirmi daca radacina problemei este un ecran defect sau ceva mai profund.

In cazul în care laptopul se conecteaza la un alt afisaj cu succes, utilizeaza computerul pentru un timp pentru a te asigura ca tastatura si alte componente ale laptop-ului par sa funcționeze in mod normal. 

Inainte sa inlocuiesti LCD-ul laptop-ului, iata cateva exceptii de la pasii generali care urmeaza. Acesta nu se doreste a fi un ghid pentru ultrabook-uri, doua-in-unul, tablete, MacBook-uri sau alte notebook-uri, mai specializate. Este mai mult pentru laptop-uri medii. Dar chiar si atunci pasii generali pe care ii discut nu functionează pentru toate aceste laptop-uri. Unele vor necesita un proces diferit si / sau mai multe operatiuni diferite pentru a inlocui ecranul, cum ar fi accesarea placii de baza prin deschiderea carcasei principale a laptopului.

Gasirea unui ecran de laptop de schimb

Din cauza acestei exceptii cruciale, inainte de a cumpara un nou LCD, poate fi o idee buna sa incerci sa scoti ecranul deteriorat inainte, astfel incat sa va asigurati ca puteti efectua inlocuirea. In cazul în care, dupa primii pasi, procesul arata diferit pentru laptopul tau, recomand sa cauti pe Google si YouTube sau sa gasesti un profesionist in reparatii pentru a te ajuta in continuare cu brand-ul si modelul exact de laptop.

Gasirea unui LCD de schimb este de obicei usoara si nu trebuie sa platesti preturile exorbitante pe care producatorul, de obicei, le vrea. Trebuie doar sa cauti pe eBay, Amazon sau Google numarul modelului de laptop si cuvintele ecran LCD. Vei gasi cele mai multe ecrane obisnute cu preturi intre 50 $ si 80 $. Daca nu gasesti nimic, incearca alte numere de identificare de pe eticheta sau documentatia laptopului. Unii furnizori au unul sau doua seturi diferite de numere de identificare care ar putea servi ca numarul modelului.

 Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Efectuarea unei simple cautari a numarului de model de laptop, plus ", ecran LCD" ar trebui sa dezvaluie sursele pentru ecrane de schimb.

Atunci cand cauti sa cumperi un LCD, cei mai multi vanzatorii te vor alerta sa compari specificatiile si amplasare cablului video pe partea din spate a ecranului lor pe ecranul tau. Acesta este un alt motiv pentru a deschide masca laptopului inainte de a comanda o piesa de schimb. Cu toate acestea, din propria mea experienta, in cazul in care vanzatorul spune ca ecranul este compatibil exact cu modelul tau de laptop, de obicei acesta functioneaza.

Cum sa repari ecranul stricat de laptop

Inainte de a incepe, asigura-te ca ai instrumentele adecvate. Iata care sunt cele care functioneaza la majoritatea laptop-urilor:

 • Masa sau alta zona de lucru plana: Vei avea nevoie de un loc pentru a sta jos (sau a sta in picioare, in cazul in care obisnuiesti sa faci acest lucru), cu o suprafata plana pe care sa lucrezi la laptop. Acest lucru iti oferă un motiv pentru a curata de murdarie masa din sufragerie sau biroul.
 • Surubelnita magnetica Phillips cu cap mic: Nu asa mic ca o mini-surubelnită de la un set de reparare a ochelarilor, dar as spune ca intre acea marime si o surubelnita de dimensiuni medii este buna. Daca nu ai o surubelnita cu cap magnetic, incearca sa gasesti un magnet suficient de mare pentru a magnetiza capul acesteia. Acest lucru ajuta ca suruburile sa se lipeasca de cap, ceea ce face scoaterea lor mult mai usoara si inlocuirea suruburilor fara a blestema ca acestea cad peste tot.
 • Bold sau ac de siguranta: Acesta este necesar pentru a indeparta autocolantele care ascund suruburile de pe capacul  laptop-ului, denumit rama.
 • Cutit pentru chit de plastic sau alt obiect ascutit: Aceasta este optional, pentru a ajuta la scoaterea ramei ecranului din carcasa. Personal, unghiile mele fac acest lucru. Daca folosesti un alt obiect, asigura-te ca este suficient de subtire, dar nu atat de ascutit incat sa lase zgarieturi sau alte dovezi de scoatere.
 • Bol mic sau un alt container: Acesta este pentru depozitarea suruburilor mici si a le pastra in siguranta de pisicile si copiii curiosi.

Acesti pasi generali se aplica la majoritatea laptopurilor:

 1. Asigura-te ca laptopul este deconectat de la adaptorul de curent alternativ. Scoate si bateria laptopului.
 2. Gaseste autocolantele rotunde care ascund suruburile de pe rama ecranului, carcasa din jurul ecranului. Aceste autocolante sunt, de obicei in partea de jos a ramei, in apropiere de balamalele ecranului, atunci cand ai ecranul deschis. Ar trebui sa gasesti una pe fiecare parte a ecranului.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Poti vedea suruburile carcasei, in colturile din dreapta si stanga jos de pe rama acestui Acer Aspire One. (Fa clic pe orice imagine din acest articol pentru a o mari.)

 1. Foloseste un obiect ascutit ca un bold sau un ac de siguranta deschis pentru a ajuta la scoaterea autocolantelor carcasei fara a le deteriora. Introdu-l intre marginea carcasei si rama si apoi scoate autocolantul. Odată scoase, aseaza autocolantele intr-un loc sigur, cu partea adeziva in sus pentru a te asigura ca sunt destul de aderente, atunci cand le vei pune la loc.
 2. Foloseste surubelnita pentru a scoate suruburile expuse acum. Aminteste-ti: drepta-strange, stanga-slabeste. Unele suruburi sunt usor de scos; altele, nu se scot atat de usor. Dar mutarea ecranului exact in pozitia corecta expune suruburile suficient pentru a fi scoase.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Dupa ce scoti capacele vei gasi suruburile.

 1. Cu grija, incepe indepartarea ramei ecranului de la partea din spate a carcasei ecranului. Introdu o unghie sau un alt obiect subtire in fisura din exteriorul ecranului. Rama este de obicei fixata de carcasa din spate cu agrafe de plastic, asa ca forteaza atunci cand desfaci, dar nu prea brutal. Vei auzi cum se desfac elementele de fixare, atunci cand le indepartezi.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

In procesul de desfacere si separare a ecranului de carcasa din spate.

 1. Dupa ce ai desfacut rama ecranului, aceasta poate fi usor de scos sau nu. Daca nu se poate scoate, probabil este blocata in jurul balamalelor ecranului. Mutarea poziției ecranului in sus sau in jos, aplicand o forta usoara, daca este necesar, ar trebui sa-l elibereze deplin.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Dupa indepartarea ramei vei gasi ecranul fixat de bucati de cadru metalic pe fiecare parte.

 1. Odata ce rama este complet scoasa, vei gasi ecranul LCD fixat pe un cadru de ornamente metalice pe laturile din stanga si din dreapta. Scoate cele două suruburi (cate unul pe fiecare parte, pe partea de sus) care tine piesele cadrului de carcasa din spate. Acum, ar trebui sa fii in masura sa scoti usor in sus LCD-ul (cu piesele cadrului atasate) din carcasa din spate a ecranului.
 2. Pe fiecare dintre laturile cadrelor, scoate toate suruburile care il fixează de LCD. Cele mai multe laptop-uri au trei suruburi pe fiecare parte; cu toate acestea, laptop-ul mai mic pe care l-am fotografiat aici nu are aceste suruburi. LCD-ul este, de fapt asigurat de piesele cadrului cu banda pe fiecare parte.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Aici este locul unde cele mai multe laptop-uri vor avea suruburile care fixează ecranul LCD de piesele de metal al cadrului.

 1. Acum ar trebui sa fii in masura sa pui LCD-ul cu faaa in jos pe tastatura. Ai grija sa nu actionezi cu o forta excesiva asupra cablului video atasat la partea din spate a ecranului LCD.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Ecranul LCD a fost eliberat din piesele cadrului si asezat cu grija pe tastatura.

 1. Deconecteaza cablul video de la partea din spate a ecranului LCD. Desi laptop-ul pe care l-am fotografiat aici are conectorul la partea cea mai de jos, cele mai multe laptop-uri au conectorul aproape de centru. Daca este asa, retine ca portiunea de cablu care este in jos fata de ecran este de obicei blocata pe partea din spate a ecranului, cu un adeziv usor. Trebuie doar sa tragi usor cablurile de pe ecran. De obicei trebuie sa scoti si banda care asigura conectorul video la partea din spate a ecranului. Cand ajungi la punctul de a trage cablul video din conectorul ecranului, aceasta ar trebui sa se scoata destul de usor.

Cum sa inlocuiesti un display defect de laptop

Spre deosebire de majoritatea laptop-urilor, acest conector cablu este chiar pe partea de jos a ecranului LCD.

 1. Dupa ce ai scos complet ecranul LCD stricat, pur si simplu aseaza unul nou cu fata in jos asa cum ai facut cu cel vechi. Reataaeaza cablul video la conector si pune cablurile si banda asa cum au fost la cel vechi.
 2. Pune noul ecran in piesele laterale ale cadrului, apoi asigura-l asa cum a fost cel vechi: de obicei trei suruburi in fiecare parte a pieselor de pe cadru, iar apoi un surub pe partea de sus a fiecaruia pentru a-l fixa la carcasa din spate.
 3. Cand ajungi la punctul de a pune rama la loc, aliniaza si impinge / strecoara rama inapoi in locasurile ecranului din spate. Inainte de a inlocui suruburile ramei, asigura-te ca rama este complet fixata si nu exista spatii in jurul marginilor carcasei ecranului. La final, foloseste un bold sau ac de siguranta pentru a reatasa capacele suruburilor.

Daca totul a mers bine, acum ar trebui sa ai un ecran de laptop nou si stralucitor. Pune bateria inapoi si incearca-l!